Hebben jouw betrokken medewerkers ‘hart voor de zaak’?

Je zal het vast gemerkt hebben: de arbeidsmarkt is vandaag de dag krapper dan ooit, waardoor bevlogen personeel nóg moeilijker te vinden is. Wat nu?! Prioriteit nummer 1: zorg dat jouw huidige en gemotiveerde personeel er niet vandoor gaat!

De betrokkenheid van de medewerkers aan de organisatie speelt een belangrijke rol, want daardoor zal jouw personeel minder snel de benen nemen. Dit klinkt eenvoudig, maar toch blijkt dat zeven van de tien medewerkers geen betrokkenheid voelt tot hun werkgever. Hoe vergroot je de medewerkersbetrokkenheid? Daar helpen je graag een stukje mee op weg!

Vrolijke medewerkers met hart voor de zaak
strateeg op locatie

Waarom medewerkersbetrokkenheid?

Medewerkersbetrokkenheid is een krachtige factor voor bedrijfssucces. Het niet alleen makkelijker betrokken medewerkers te behouden, maar ze zijn ook productiever, klantgerichter en generen meer winst. Klinkt aantrekkelijk toch? Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, medewerkers maken hun eigen keuzes met betrekking tot hun betrokkenheid. Zij kiezen zelf of zij wel of geen praatje te maken met hun collega’s of dat zij wel of niet naar die ‘vrijmibo’ komen. Dit kan jij als leidinggevende lastig sturen. Wat jij wel kan doen is een cultuur en omgeving creëren die dit stimuleert. Zo zal je snel zien dat jouw medewerkers keuzes gaan maken ten goede van jouw organisatie.

Betrokkenheid van medewerkers begint bij jou!

Vaak is het de leidinggevende die de teugels in handen heeft. Vraag jezelf eens af: ben jij zelf wel genoeg betrokken bij het bedrijf? Gaat het jou om beloning of persoonlijke ontwikkeling? Als jij je betrokken voelt met jouw organisatie, ben je gebrand de beste resultaten te behalen, met name uit jezelf. Hierbij vind je het ook belangrijk dat jouw personeel zich net zo betrokken gaat voelen met de organisatie zoals jij dat doet. Wees als leidinggevende persoonlijk geïnteresseerd en geef om je medewerkers – ben het goede voorbeeld!

Een betrokken werkomgeving

Ben je zelf betrokken? Check! Dan is het nu van belang om een betrokken werkomgeving te creëren. Zorg allereerst dat de doelstellingen die jij voor ogen hebt met jouw organisatie worden gedeeld met de medewerkers. Frequente communicatie is hierbij key! Een medewerkerstevredenheidsonderzoek, oftewel MTO, kan hierbij helpen. Door een MTO kan je als werkgever zien of jij nog steeds op één lijn ligt met jouw personeel en kan je eventueel inspelen op zaken die medewerkers graag verbeterd zien worden.

Verder zijn medewerkers het meest betrokken wanneer zij zich verantwoordelijk voelen over hun werkzaamheden en hun prestaties kunnen zien en meten. Zo kunnen prestaties beloond worden en voelen medewerkers zich meer erkend. Koppel hier dus regelmatig op terug. En nee, hierbij hebben wij het niet over de functioneringsgesprekken die eens in de zoveel tijd plaatsvinden, maar over constructieve feedback op wat de medewerker goed doet en wat er verbeterd kan worden.

Vitaliteit onder medewerkers in westland

Domino-effect

Voelen medewerkers zich betrokken? Dan motiveren ze elkaar ook! Als ze het gevoel hebben dat ze door teamwork hun passie kunnen delen, dan zal dit de betrokkenheid van de medewerkers helpen bevorderen. Win-win situatie dus!

Ben je ook overtuigd van het belang van betrokkenheid van werknemers in je bedrijf? Maar heb je nog geen idee hoe je dit moet aanpakken? Dan is het People team van VAMOS Support er voor je!

Aan de slag met het
People team
van VAMOS Support?
Laten we kennismaken!

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.

Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook