Waarom is hr zo belangrijk?

Torenhoge omzet-, winst- en cashflowcijfertjes… Natuurlijk snappen wij dat ondernemers hiervan dromen en zich blootstaren op dit soort bedrijfsresultaten. Hoe moet je anders kunnen meten en aantonen dat het ‘goed’ of ‘slecht’ gaat met jullie onderneming? Maar kijk even verder… achter deze cijfertjes verschuilt zich de schat waar het daadwerkelijk omdraait. Hoe je het went of keert; jouw producten of diensten beginnen bij het personeel. En hoe realiseer jij deze mooie producten en uitmuntende diensten? Door tevreden, blije en productieve medewerkers? Nee, wij gaan een stap verder. Hr is belangrijk want het kan zorgen voor het aantrekken en behouden van bevlogen personeel.

hr functioneringsgesprekken

Bevlogenheid = Werknemerstevredenheid? Ik hoor het steeds vaker om me heen… maar wat is dat nu precies?

Bevlogenheid wordt vaak vergeleken met werknemerstevredenheid. Het is echter meer dan dat; bevlogenheid kun je zien als de overtreffende trap van werknemerstevredenheid. Zodra jullie een hoge werknemerstevredenheid behalen onder de medewerkers dan zijn jullie werknemers blij en gelukkig. Good job! Helaas is dit niet genoeg in tijden zoals deze, waarin de arbeidsmarkt krap is en iedereen op deze aardbol blijkt te streven naar een perfecte job.

Werknemerstevredenheid is een passieve staat van werkgeluk. Om verplettende resultaten te behalen en intrinsiek gemotiveerd personeel binnen te hengelen, heb je werknemers nodig die een actieve staat van werkgeluk nastreven. Zulke bevlogen werknemers hebben veel energie, zijn toegewijd en betrokken bij zowel hun werk als de organisatie en gaan volledig op in hun werk waardoor ze niet continu op de klok kijken en zich afvragen: is het al weekend? Bevlogen medewerkers wachten niet af maar stropen hun mouwen op en gaan op eigen initiatief aan de slag. Ze vervullen niet alleen de werkzaamheden die netjes in hun functieomschrijving omschreven staan, maar ze denken verder dan deze afspraken; ze helpen collega’s bij moeilijkheden, ondernemen activiteiten die bijdragen aan het bedrijfsimago en verrassen de klanten met extraatjes. Snap je het verschil nu? Mooi! Maar hoe nu verder?

Hoe dan?

De eerste stap naar bevlogen personeel is het meten van de aspecten waaruit het begrip is opgebouwd: vitaliteit, toewijding en absorptie. Zonder een duidelijke nulmeting weten we niet hoe de huidige situatie is. Door middel van een MTO kan je achterhalen hoe bevlogen het personeel op het huidige moment is. Zo een vragenlijst bevat stellingen zoals: “Op mijn werk bruis ik van de energie”, “Ik ben enthousiast over mijn baan” en “Ik ga helemaal op in mijn werk.” Hoe zit het bij jou en je collega’s? Meten = weten!

Zodra deze scores bekend zijn is het tijd voor de volgende stap: de scores verhogen. Hoe zorg je ervoor dat de werknemers daadwerkelijk deze actieve staat gaan ervaren én nastreven? Hoe bereik je een situatie waarin werknemers een verhoogd werkplezier ervaren, meer intrinsiek gemotiveerd raken en de tijd vergeten doordat ze zich volledig focussen op hun werktaken, terwijl ze fit en gezond zijn? Bel, mail, app, drink koffie met ons! Let’s meet!

Hé en eh… niet geheel onbelangrijk. Verschillende slimme professoren hebben echt laten zien dat bevlogen personeel zorgt voor hogere bedrijfsresultaten. Bof jij even… komen we alsnog weer terug op die cijfertjes.

Dus even to the point: wat kan jij meenemen uit dit verhaal? Streef naar actief werkgeluk en niet naar winst! Zet niet die mooie cijfertjes op nummer 1, maar je personeel. Meet de vitaliteit, toewijding en absorptie onder jouw werknemers en zet de eerste stappen richting een bevlogen team. En voordat ik het vergeet: houd onze socials in de gaten, want wij gaan namelijk handige en inspirerende tips-trucs, ervaringen, leermomenten en kennis met jullie delen!

Wij gaan ervoor, jullie ook? VAMOS!

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook