Heb je alles in huis voor bevlogen personeel? Doe de check! 

In een eerder artikel  hebben we uitgebreid uitgelegd wat bevlogen personeel precies is en dat bevlogen personeel super waardevol is voor het behalen van de gewenste resultaten voor jouw bedrijf.  Om het nog even kort te herhalen: bevlogen medewerkers zijn in een actieve staat van werkgeluk, waardoor ze veel energie hebben toegewijd en betrokken zijn bij zowel hun werk als de organisatie. Deze medewerkers doen nét dat stapje extra, omdat ze zich daar zelf goed bij voelen, dus vanuit de intrinsieke motivatie. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch? En het belangrijkste is dat deze bevlogen medewerkers zich ook gezond en vitaal voelen, waardoor de kans kleiner wordt dat ze met een burn-out thuis komen te zitten en altijd met plezier naar het werk gaan. Een win-win situatie!

team vamos support

De hr cultuur

De rol van hr is ontzettend belangrijk in het creëren en behouden van het actieve werkgeluk van jouw personeel. En creëren van bevlogen personeel gaat zeker niet over één dag ijs, maar is een proces van meerdere stappen en begint bij het centrale punt van jouw organisatie: de cultuur. Weten al jouw medewerkers waar jullie als organisatie voor staan? Wat zijn jullie kernwaarden? Daarnaast is het belangrijk dat de basis goed staat, want zoals het bekende gezegde stelt: een goed begin is het halve werk! Kijk eens kritisch naar jullie administratie; zijn de personeelsdossiers in orde? Hoe zit het met het verzuimbeheer? Het zijn hele simpele dingen, die in de praktijk vaak nog niet in orde blijken te zijn… Een volgende stap is de structuur. Neem de functies binnen jouw bedrijf – en eigenlijk nog belangrijker – de talenten en vaardigheden van de medewerkers in jouw organisatie eens onder de loep; is dit een goede match? Heb je het idee dat je alles uit de talenten en mensen binnen jouw organisatie haalt en iedereen op de juiste plek zit? Nee? Dan kan je daar mooi mee aan de slag!

Stappen zetten op hr-gebied

Als je weet dat dit allemaal in orde is, kan je een stap verder gaan kijken. Dit is er één die iedereen kent, maar waarvan we zeker weten dat er altijd nog vooruitgang te boeken valt, namelijk een stukje communicatie. Een heel breed begrip, maar voor ons betekent het vooral een effectieve en efficiënte interne communicatie, waarin iedereen gehoord wordt. En even voor de duidelijkheid: Het jaarlijkse functieoverleg is hier géén goed voorbeeld van ;). Het perfecte voorbeeld verschilt per organisatie, maar het belangrijkste is dat hierbij rekening gehouden wordt met de medewerkers en er een continue dialoog op gang komt, waarin iedereen zich vrij voelt om feedback te geven én te krijgen, want daar wordt iedereen uiteindelijk beter en gelukkiger van. Hoe zit het met jullie communicatie? We horen het graag!

VAMOS support naaldwijk team

Voordelen van bevlogen personeel

Het aantrekken van het juiste personeel door een leuk bedrijf te zijn, met een goede cultuur en goede match tussen de interesses en sterke kanten van medewerkers en het werk is een eerste stap, maar het behouden van deze toppers is een tweede. Ook dit is een interessante uitdaging voor hr, want hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers enthousiast, gemotiveerd en tevreden zijn? Zorg je ervoor dat de verwachtingen waargemaakt worden? Dit weet je pas als je de zogenaamde ‘drijfveren’ van jouw personeel kent: waarom willen ze bij jouw organisatie werken? Waar krijgen ze energie van? Als je dit weet, weet je waarschijnlijk ook dat de meeste mensen op zoek zijn naar een uitdaging, de één wat groter dan de ander, maar iedereen is bereid om te leren en zich te ontwikkelen. Hoe beter een organisatie deze ontwikkeling kan faciliteren, hoe enthousiaster en gemotiveerder je personeel zal zijn en daarnaast zorg je ervoor dat ze altijd inzetbaar blijven. Weer die win-win situatie dus!

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van hr?

Of heb je inzichten nodig om jullie hr-beleid eens over een andere boeg te gooien? Dan is de hr-scan iets voor jou! Binnen een dagdeel analyseren wij jullie hr-beleid en binnen no-time weet je waar jullie kansen en verbetermogelijkheden liggen. Handig hè?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook