Vitaliteit: Waar gaan jouw ogen van stralen?
Vitaliteit is een steeds populairder thema binnen HR. Ook binnen ons people team is het creëren van vitale werknemers één van onze belangrijkste doelen. Het klinkt allemaal erg kundig al die thema’s zoals bevlogenheid en vitaliteit, maar bij veel werkgevers gaat er nog niet direct een lampje branden. En daardoor belandt het vaak regelrecht onderaan het prioriteitenlijstje. Zonde, want het zijn nu net dé thema’s die jouw bedrijf een enorme boost kunnen geven… En dat voor vrijwel helemaal niks! De hamvraag is nu natuurlijk: wat, waarom én hoe dan?
Wat is vitaliteit nu precies?
Simpel gezegd heeft vitaliteit alles te maken met levensenergie. Binnen vitaliteit staan namelijk vier onderdelen centraal: fysiek (beweging, gezond eten, voldoende slaap), mentaal (groei en ontwikkeling), emotioneel (zelfbewustzijn) en spiritueel (een betekenisvol leven leiden). Indien alle onderdelen in balans zijn, betekent dit dat je goed in je vel zit, oftewel: vitaal bent. Levensenergie is super belangrijk omdat dit er onder andere voor zorgt dat je je energiek, gemotiveerd en veerkrachtig voelt. Heel concreet, kun je denken aan vragen zoals: waar gaan jouw ogen van stralen? Waar kom jij je bed voor uit? Of gewoonweg, waar word jíj gelukkig van? Voor de meeste zal het niet klinken als rocket science; zelf ervaar je waarschijnlijk ook dat wanneer je je goed voelt, je mentaal veel meer aankunt en ook eerder gemotiveerd bent een stapje harder te gaan lopen als het even tegen zit. Het gevoel van de hele wereld aankunnen. Dat is wat je voelt als je vitaal bent en dát is toch het beste gevoel ooit.
Waarom zijn vitale werknemers nu zo belangrijk?
Het mooie aan werknemers die goed in hun vel zitten, is dat zij meer energie hebben om het werk te doen, zich graag voor de organisatie inzetten en zich meer bevlogen en betrokken opstellen. Het is niet alleen theoretische logica, ook in de praktijk zijn de voordelen zichtbaar. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vitale werknemers zorgen voor minder ziekteverzuim, meer betrokkenheid naar het werk toe, een hogere productiviteit en minder veiligheidsincidenten op het werk. En dit alles voor vrijwel niks… Zeg nou zelf: dat is toch de droom van iedere werkgever?
Hoe kan ik nu als werkgever mijn steentje hieraan bijdragen?
Allereerst is het goed om te weten dat de vitaliteit van een werknemer een combinatie is van zowel werk als privé. Als een werknemer zich thuis niet lekker in zijn vel voelt, dan zal hij of zij dit waarschijnlijk ook zo voelen op het werk. Vitaliteit gaat daarom veel verder dan alleen de werkvloer. Als werkgever is het daarom niet van belang om vitale werknemers te willen, het gaat erom dat je je medewerkers zelf laat inzien hoe belangrijk het is dat zij vitaal zijn. Een belangrijke eerste stap is daarom om werknemers bewust te maken van een gezonde levensstijl en van de positieve gevolgen daarvan. Op die manier zullen werknemers zowel in hun dagelijks leven als in hun werk gezondere keuzes maken, wat dus bijdraagt aan een hogere vitaliteit en uiteindelijk een hogere productiviteit en betrokkenheid van werknemers. YES!
.
De vitale gesteldheid van een werknemer is voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, maar een werkgever kan wel zijn steentje eraan bijdragen. Hij plukt er immers zelf ook de vruchten van! Zo kan een werkgever ervoor zorgen dat de vitaliteit van zijn werknemers omhoog gaat door onder andere een gezonde levensstijl aan te moedigen, door een feedbackcultuur te creëren waarin werknemers van elkaar kunnen leren en door het stimuleren van ontwikkeling bij werknemers. Zelfs alleen een stukje persoonlijke aandacht voor de werknemers, zoals “Hoe gaat het met je vandaag? Loop je ergens tegenaan?” zorgen ervoor dat werknemers zich meer betrokken en begrepen voelen. Zij zullen hierdoor beter in hun vel gaan zitten en beter presteren, en werkgevers kunnen hier weer profijt uit halen. Voor beide partijen een win-win situatie! Dus waar wachten we nog op? Het is tijd voor vitaliteit!
Aan de slag met een
hr adviseur van VAMOS support?
Laten we kennismaken!
Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.