Diversiteit en inclusiviteit

Diversiteit op de werkvloer. Iets wat werkgevers meer willen nu de arbeidsbevolking steeds gevarieerder wordt. Het aantal ouderen neemt toe, steeds meer vrouwen participeren aan de arbeidsmarkt en ook het aantal arbeidsmigranten stijgt onder de beroepsbevolking. Uiteraard vinden bedrijven het belangrijk dat deze diversiteit ook wordt weerspiegeld binnen hun eigen bedrijf. Op deze manier voelen klanten zich beter gerepresenteerd en bovendien, kan diversiteit leiden tot betere werkuitkomsten. Win-Win situatie zou je denken, maar is diversiteit daadwerkelijk de sleutel tot succes? Of zijn diversiteit en inclusiviteit dit samen?

diversiteit en inclusiviteit
strateeg op locatie

What you see is what you get?

Onder diversiteit verstaan we letterlijk “alle aspecten waarop mensen kunnen verschillen”. Logischerwijs kunnen mensen zowel zichtbaar van elkaar verschillen (geslacht, etniciteit), als onzichtbaar (competenties, kennis, vaardigheden). Tegenwoordig zijn veel bedrijven vaak gericht op het vergroten van zichtbare diversiteit. Bedrijven nemen een vrouw aan omdat deze nog binnen het team ontbreekt of een werknemer van een andere afkomst, zodat het bedrijf ook over verschillende cultuur achtergronden beschikt. Hoewel er genoeg redenen zijn om voor zichtbare diversiteit te gaan, wil dat niet automatisch betekenen dat hiermee ook de resultaten worden behaald die het bedrijf voor ogen heeft. Je bent vaak als bedrijf juist bezig om te zorgen dat je een tal aan verschillende vaardigheden, kennis en competenties in huis hebt. Oftewel: die onzichtbare diversiteit! Vandaar dat het dus belangrijk is om niet alleen te focussen op zichtbare verschillen tussen medewerkers, maar ook aandacht te besteden aan hun onzichtbare verschillen. Pas dan maak je écht stappen richting het totale pakket.

Inclusiviteit

Maar met alleen alle diversiteit in huis te hebben, ben je er nog niet! Daar gaat eerst nog een belangrijke stap aan vooraf. Juist als jij als werkgever iemand aanneemt of wilt aannemen die net iets anders is dan de mensen in jouw team, is het belangrijk om te werken aan een inclusief werkklimaat. Een inclusieve organisatie is een organisatie waarin werknemers en werkgevers goed met elkaar overweg kunnen, zich met elkaar kunnen identificeren en elkaar zien staan. Het komt kort gezegd op het volgende neer: “Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance.”

Waarom is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit nu zo belangrijk?

Aangenomen worden binnen een bedrijf, betekent dus nog niet direct dat je er ook bij hoort. Om diversiteit in je organisatie écht te kunnen laten werken, is het dus belangrijk dat er binnen het bedrijf een cultuur heerst waar iedereen goed met elkaar overweg kan en iedereen erbij betrokken wordt. Ook onderzoek toont aan dat teams met een inclusief werkklimaat minder conflicten ervaren en een lagere uitval van werknemers hebben. Dat is wat je wilt als werkgever, toch?! Dus take-home message: succes is eerst bij elkaar horen, zodat je vervolgens van elkaar kan gaan verschillen!

Aan de slag met een
hr adviseur
van VAMOS support?
Laten we kennismaken!

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook