Weg met de functioneringsgesprekken…  Maar wat dan wel?

Dat niemand in een organisatie enthousiast wordt van een functioneringsgesprek is de laatste jaren wel duidelijk geworden. Het kost veel tijd en bovendien is het een momentopname waarin het hele jaar besproken wordt. De medewerker heeft met een beetje geluk nog even snel wat doelen voor zichzelf bedacht, maar deze zijn hoogstwaarschijnlijk binnen een week weer vergeten.

“Hoe kunnen we dit anders aanpakken?” Vroegen we ons af. Op z’n tijd een goed gesprek voeren met een collega kan heel waardevol zijn, zolang iedereen er blij van wordt! Daarom zijn wij deze maand gestart met ontwikkelingsgesprekken, door onze collega’s uit te nodigen voor ‘een koffietje met het People team’, waarbij de ontwikkeling van hem of haar centraal staat, in een relaxte setting. Geen sprake van beoordelingsformulieren of een waslijst aan verbeterpunten, echt niet! Gewoon even babbelen over hoe jij verder kan komen in de organisatie en in je persoonlijke ontwikkeling én hoe wij jou daarbij kunnen helpen… Klinkt een stuk beter, toch?

hr expert westland
hr functioneringsgesprekken

Eenzijdige communicatie

Voor ons als People team was het duidelijk dat wij geen functioneringsgesprekken gaan voeren; zelfs bij het typen van het woord ‘functioneringsgesprek’ vliegt bij ons het kippenvel al in de nek. De eenzijdige communicatie die daarbij vaak wordt ervaren vinden we maar saai en daarnaast vinden we het zonde van onze tijd om in negatieve dingen te blijven hangen. Wat hebben wij, als People team, trouwens over iedereen te zeggen als we niet eens precies weten waar iedereen mee bezig is? Daar hebben we toch gewoon goede collega’s voor die elkaar positieve en opbouwende feedback geven?

Andere aanpak

De grote vraag is nu natuurlijk: wat gaan we dan wel doen? Want een momentje inlassen om te reflecteren, daar zijn wij wél groot fan van! En voor een stok achter de deur zorgen? Nóg beter, want zo een momentje schiet er toch snel bij in, vooral bij de gemotiveerde en hardwerkende collega’s in jouw team. Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze collega’s uit te nodigen voor een koffietje met het People team en even een moment te nemen om terug te blikken op het afgelopen half jaar, feedback te geven aan de organisatie en uit te spreken waar je jezelf ziet over een halfjaar en misschien wel over 2-5 jaar…

De resultaten van onze aanpak

Hoe dit uitpakte? Super goed natuurlijk! Wie wil er nou niet even gezellig kletsen met het People team? ? Daar bleef het echter niet bij. Het resultaat van deze gesprekken, die we nu ‘ontwikkelingsgesprekken’ noemen, is dat al onze supporters nog duidelijker voor ogen hebben waar ze naartoe willen en waar ze nog aan kunnen werken. En eh… aan ambitie geen gebrek hoor! Zoals we onze klanten vertellen hoe belangrijk het is om een visie te hebben, zo vertellen we dat ook aan onze collega’s. Een gezond portie ambitie heb je daar wel voor nodig. Én we helpen ze maar al te graag om deze doelen ook te bereiken.

We hebben persoonlijke ontwikkeltrajecten opgesteld, vervolggesprekken om verder te sparren gepland en andere to-do’s waar we als organisatie verder mee komen opgesteld. Het enige wat wij als People team hoeven te doen, is monitoren dat de vervolgstappen ook daadwerkelijk opgevolgd worden, maar de technologie van tegenwoordig zorgt ervoor dat dat ook nog eens een stuk makkelijker wordt. Door middel van een leuke app worden onze collega’s continu gemotiveerd om na te denken over hun ontwikkeling en worden ze eraan herinnerd om hun doelen na te streven. Zo leuk en makkelijk kan het zijn!

Aan de slag met een
hr adviseur
van VAMOS support?
Laten we kennismaken!

Hoe ziet jullie gesprekscyclus eruit? Hebben jullie interessante ideeën die goed blijken te werken? Wij horen het graag! Of zou je wel wat inspiratie kunnen gebruiken? Ook daar helpen we je graag mee!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook