Waarderen werkt!

Een high five hier, een gemeend complimentje daar, en voilà, heel Nederland huppelt vrolijk naar het werk! Het waarderen van werknemers heeft een magisch effect op hun motivatie, creativiteit en productiviteit. En dat betekent meer winst, minder ziektedagen en minder zuurpruimen.

Wanneer kreeg jij voor het laatst waardering voor je werk?

Maar oh jee, werkgevers lijken maar zelden te strooien met deze gratis complimentjes. Het Grote Werkplezier Onderzoek van Nederland uit 2019 onthulde dat 23% van de werknemers nooit een complimentje ontvangt, en 21% moet het doen met slechts één schouderklopje per jaar. Ook onze eigen poll op LinkedIn leverde gemende reacties op (zie foto). Niet echt indrukwekkende cijfers, toch? Terwijl gebrek aan waardering en erkenning vaak een van de boosdoeners is achter burn-outs en medewerkers die vertrekken.

De juiste waardering is nog niet zo makkelijk

Toch moeten we werkgevers ook nageven; het geven van de juiste waardering is nog niet zo makkelijk. Het moet oprecht zijn, niet geforceerd, persoonlijk en verrassend, maar tegelijkertijd ook aan de verwachtingen voldoen. Werkgevers bevinden zich bij het uiten van waardering in een continu spanningsveld en het staat of valt dan ook bij de empathie en communicatieve vaardigheden van de gever. Maar áls het op de juiste manier wordt ingezet, loont dit voor zowel werkgever, werknemer als klanten.

Maar hoe ga je dit doen? Als je medewerkers meer gewaardeerd wilt laten voelen, ga je het niet redden met een halfjaarlijks gesprekje waarin je aangeeft wat er goed gaat, een kerstpakket in december en een uitje naar de bowlingbaan. Dit gaat pas werken op het moment dat je het ook meer onderdeel van de bedrijfs- of teamcultuur laat zijn.

Waardering binnen jouw organisatie

Stimuleer het geven van persoonlijke complimenten onder collega’s bijvoorbeeld tijdens team bijeenkomsten. Daarnaast kun je leidinggevenden en managers trainen op de bewustwording rondom het belang van waardering en hun communicatieve vaardigheden in het uiten van waardering. Complimenteren kun je immers leren!

Hulp nodig bij het implementeren van waardering in jouw bedrijfscultuur? VAMOS Support staat klaar om je te ondersteunen! We begrijpen dat waardering niet een eenmalige gebeurtenis moet zijn, maar een onderdeel van de dagelijkse werkweek. Samen bouwen we aan een positieve en inspirerende werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen.

Aan de slag met het
People team
van VAMOS Support?
Laten we kennismaken!

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.

Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook