Personeelshandboek – weg met dat ellenlange pdf-document!
Bij veel organisaties is het personeelshandboek een verademing voor de werkgever. Vragen over loon, werktijden, ziekteverzuim of overuren? Het personeelshandboek weet altijd raad! In een personeelshandboek leg je vast wat je van je werknemers verwacht en geef je ze informatie over de werkwijze binnen jouw bedrijf. Denk hierbij aan bedrijfsregels en voorschriften. Daarnaast daagt het personeelshandboek jou uit om te kijken welke informatie nog niet is vastgelegd. Heb je namelijk al weleens nagedacht over omgaan met ongewenst gedrag of cyber security?
Waarom een personeelshandboek?
Naast dat het voor een verademing voor de werkgever zorgt, zijn er nog heel wat andere voordelen. Doordat alle informatie over bedrijfsregels en voorschriften zijn vastgelegd, kunnen zowel werknemer als werkgever op deze afspraken terugvallen. Het geeft houvast! Daarnaast dient het als een centrale plek waar werknemers terecht kunnen voor al hun vragen, zodat leidinggevende niet worden belast met onnodige vragen en kunnen focussen op datgene waar zij goed in zijn. Merk jij dat het personeelshandboek géén antwoord kan geven op veelgestelde vragen? Ka-ching! Reden om het personeelshandboek uit te breiden. En of dit nog niet genoeg redenen zijn om aandacht te besteden aan jouw personeelshandboek, maakt het personeelshandboek ook het proces van onboarding makkelijker! Hoe leuk is het om als nieuwkomer alvast wat te lezen over de zaken van omgang binnen jouw organisatie?
Tijd om de koppen bij elkaar te steken.
Hartstikke leuk en aardig zo’n personeelshandboek, maar hoe pak je dit aan? Doe het vooral niet alleen! Betrek je collega’s bij het proces. Zij weten tenslotte het best wat zij missen in het personeelshandboek. Organiseer een interactieve sessie of stuur er een enquête uit waarin iedereen zijn ideeën op tafel kan gooien. Wanneer iedereen zijn steentje kan bijdragen, zal de nieuwsgierigheid naar het eindproduct groter worden en de motivatie om het personeelshandboek ook daadwerkelijk te lezen, stijgen. En dat is nu precies wat we willen!
“Vervamossen”
Verlof, ziekte-verzuim, vakantiedagen: het zijn niet altijd de leukste onderwerpen. Daarnaast zal je zien dat er eigenlijk heel veel informatie is die je in het personeelshandboek zou willen verwerken, wat het uiteindelijk toch een ellenlang PDF-document maakt. Zo kan de motivatie om een personeelshandboek daadwerkelijk te lezen nog weleens een dingetje zijn. Maar wie zegt dat het een lang, saai, formeel document moet zijn? VAMOS absoluut niet! Ons advies is om de uitstraling van jouw personeelshandboek aan te laten sluiten op jouw doelgroep. Een personeelshandboek moet de identiteit van jouw organisatie uitstralen en het moet gaan ‘leven’ in de organisatie, zodat medewerkers bij hun vraag, meteen aan het handboek denken.
Hoe doe je dat? Dit kun je bereiken door iets levendigs te maken van jouw personeelshandboek. Denk aan een PowerPoint, een interne website of een interactief PDF. Zo denk je ook nog een beetje aan het milieu. :) Is jouw doelgroep jong en fris? Kom dan vooral niet aanzetten met vakjargon. Houd het kort en bondig, met hier en daar een grapje. Binnen VAMOS doen we dit dan ook. Die berg informatie ‘vervamossen’ wij. Dit houdt in dat we er wat kort en bondigs van maken en het schrijven in de stijl van VAMOS.
Up-to-date houden van het personeelshandboek
Wetten veranderen, organisaties veranderen, en soms werkt Pietje niet langer meer samen met bedrijf Jantje. Maak er daarom dan ook een gewoonte van om het personeelshandboek eens in de zoveel tijd te vernieuwen en wijzigingen door te voeren. Plan hier vaste momenten voor gedurende het jaar, zodat er structuur in komt en jij jouw medewerkers altijd van de juiste informatie voorziet.
Aan de slag met jouw
personeelshandboek
samen met VAMOS Support?
Ben je inmiddels overtuigd van het belang van een personeelshandboek en/of vind je het tijd deze een goede update te geven? Weet je alleen nog niet helemaal hoe en wat? Het People team van VAMOS kan jou hierbij ondersteunen!