Grenzeloze Quarantanning

Grenzeloze quarantanning, dus eh… Zoveel staycation als je maar wilt? Zodat je zelfs even aan het zwembad kan gaan liggen (lees: zweten) tijdens de langste hittegolf in Nederland sinds 1976, terwijl je éigenlijk al door je vakantiedagen heen was? Dat kan bij ons! Als je maar belooft weer veilig terug te komen ?.
Bij VAMOS Support hebben wij geen beperkt aantal vakantiedagen. Heeft een VAMOS Supporter een datum geprikt voor een tripje naar Vlieland of Tadzjikistan? Leuk! Maar voordat ze de auto of vliegtuig in springen nemen zij de verantwoordelijkheid om het werk en de klanten goed over te dragen aan collega’s. Zo worden de vakantieplannen voorafgaand afgestemd met het team en de klanten. Zodra zij akkoord gaan, kan de medewerker gaan boeken. Jippie!

Hr vitaliteit vakantiedagen

Het verantwoordelijkheidseffect bij onbeperkt vrije dagen

Wij snappen echt wel dat werkgevers eerst willen ervaren of een medewerker in staat is om verantwoordelijkheden te nemen, vóórdat ze die medewerker de vrijheid geven. Daarom houden de werkgevers graag vast aan regels en procedures (zoals een maximumaantal vrije dagen); eerst zien, dan geloven. Verrassing, het effect tussen verantwoordelijkheid en vrijheid is andersom juist sterker! Een gevoel van autonomie en vrijheid bij de medewerkers zorgt ervoor dat ze de kans krijgen om verantwoordelijkheden te nemen, hun vrijheid te benutten en te verkennen én de perceptie te vormen dat ze als het ware hun eigen ‘bedrijfje’ runnen. Door deze vrijheid raken de werknemers betrokken en rennen sprintjes om de hoogst haalbare resultaten te behalen. Dit proces ligt ook ten grondslag aan het indienen van onbeperkt vakantiedagen; doordat medewerkers zich betrokken bij en verantwoordelijk voelen over hun werk, gaan ze juist harder rennen en voelen ze echt wel aan dat ze niet ineens 365 dagen op vakantie kunnen gaan. Echt waar. Dat beloven wij jullie. No worries.

Onbeperkt vakantiedagen.. Pardon?!

Ik hoor de administratieve medewerkers al rekenen… betekent onbeperkt vakantiedagen dat de verlofadministratie over boord gegooid kan worden? Dat zeker niet! Onbeperkte vrije dagen klinkt gaaf, maar het heeft ook zo zijn valkuilen. Onze klanten zijn vaak bang voor misbruik: “Nou, ik weet zeker dat die ene medewerker gelijk voor drie maanden vlucht naar Verweggistan!” Niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers die grenzeloos vakantiedagen mogen inplannen, juist minder verlof opnemen dan medewerkers van organisaties die een strenge max hebben. Door deze vrijheid in vakantiedagen is het verantwoordelijkheidsgevoel gegroeid, zowel naar de organisatie als naar hun collega’s. Volgens experts spelen meningen van collega’s een belangrijke rol bij het nemen vakantie. Zodra iemand vaker op het terras zit dan op zijn/haar bureaustoel, zullen collega’s grappen maken en zo hun meningen over de vrije tijd van hun collega door laten schemeren. Geloof me, dan gaat er echt wel een belletje rinkelen bij die ene vakantieganger-collega…

Groeistrategie westland

Valkuilen

Dit verantwoordelijkheidseffect tegenover de organisatie en haar collega’s kan ook een gevaar vormen, aangezien iedereen tijd nodig heeft voor herstel. Tijdens vakantie heb je eindelijk de tijd om een langere periode te ontspannen, mentaal afstand te nemen van het werk en zelf te kunnen bepalen hoe je (vrije) tijd wordt ingevuld. Bovendien kunnen deze genietmomentjes tijdens de vakantie een buffer vormen tegen toekomstige stressfactoren. Je laadt letterlijk je batterij 100% op, staat weer te popelen om nieuwe uitdagingen op te pakken en weer simpelweg vol gas te gaan, VAMOS! Vakantie is hierdoor geen luxe maar een must voor vitale medewerkers. Iedereen, zeker onze VAMOS Toppers, verdienen daarom méér dan 20 dagen zon, sneeuw, plezier, zwemmen, skiën, in een tentje liggen of lekker verwend worden in een all-inclusive hotel. Oh wat heerlijk! Dus administratieve medewerkers, de verlofadministratie is nog steeds belangrijk! Boffen jullie even ?.

Take care

Meer en meer bedrijven zien de voordelen van onbeperkt vakantiedagen maar al te goed in – we zouden kunnen spreken van een hype. Om je heen zie je steeds meer organisaties focussen op het nieuwe manier van organiseren waar vrijheid als uitgangspunt dient. Zijn jullie als organisatie ook al besmet geraakt met dit vrijheidsvirus? Dan is het instellen van onbeperkt vakantiedagen een goede eerste en een makkelijk uit te voeren stap die kan zorgen voor een groeiend vertrouwen en verantwoordelijkheid bij medewerkers. Vergeet hierbij geen actieve begeleiding te geven en de dialoog op gang te brengen. Hoe gaan we deze vrijheid in vakantiedagen met z’n allen goed organiseren? Betrek iedereen erbij om draagvlaak en het verantwoordelijkheidsgevoel te creëren. Schop die ene collega met wallen tot op haar tenen eens op vakantie. Zeker als de zon straks minder zal gaan schijnen en die vitamine D’tjes niet meer van zelfsprekend zijn. Zorg een beetje voor elkaar, juist in deze toch wat onzekere en stressvolle tijden van nu. We moeten er immers samen wat van maken. Het (werk)leven is een feestje, maar we moeten zelf de slingers ophangen. Zo is het toch?

Laten we kennismaken!

Neem geheel vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Wij denken graag met je mee.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook