De 20- en 30-jarigen willen niet meer hard werken

Als ondernemer heb je het vast al eens meegemaakt; je hebt een ambitieuze kandidaat tussen de 25 en 35 jaar voor een openstaande functie gesproken. Je bent enthousiast. Echter wil diegene niet fulltime werken, maar wél het salaris van een fulltime functie, een opleiding en auto via de zaak en een ruim aanbod aan doorgroeimogelijkheden.

Met de krapte op de arbeidsmarkt is het lastig om aan alle wensen te voldoen. De jongere generatie heeft geen behoefte om veel uur aan zijn job te besteden, maar wil wél het hoogste salaris. Voor ondernemers is dit moeilijk te begrijpen, omdat zij op deze leeftijd waarschijnlijk 50 uur per week werkten voor misschien nog wel een lager salaris.

hr functioneringsgesprekken

Trends in arbeidsvoorwaarden

De wensen van 20- en 30 jarigen komen niet overeen met de wensen van de gemiddelde medewerker van 10 jaar geleden. Toen waren voorwaarden als; een hoge functie, veel salaris en veel verantwoordelijkheid belangrijk. De jongere generatie hecht waarde aan een perfecte werk-privé balans, mentale gezondheid en flexibiliteit om tripjes naar het buitenland te maken. Deze generatie vindt het niet ‘stoer’ om veel (over)uren te maken. Het is veel interessanter als er ruimte is om spontaan te gaan lunchen.

De verandering in behoefte aan meer flexibiliteit, hangt tevens samen met de verandering in de traditionele rolverdeling in huishoudens. Het is niet langer alleen aan de moeders om minder te werken, ook de ‘papadag’ is razend populair. Waarbij de mannen vroeger meestal het ‘grote geld’ moesten verdienen, kiezen vaders steeds vaker voor een dagje thuis met de kinderen.

Je begrijpt dat een levensstijl met veel vrije tijd én drie keer per jaar op vakantie, een goed salaris nodig heeft. De inflatie speelt hierbij ook een rol. De werknemers die 30 uur in de week werken, verwachten het salaris van een fulltimer. Zo kunnen ze alle uitstapjes blijven doen.

Hoe kun je als ondernemer passende arbeidsvoorwaarden bieden?

Voor ondernemers is het bijna onmogelijk om met alle trends en wensen van medewerkers mee te gaan. Je kunt medewerkers en sollicitanten wel tegemoetkomen in een aantal aspecten. Het bieden van flexibiliteit geeft medewerkers de ruimte om vrije tijd zelf in te delen. Zo kunnen ze wel spontaan een uitstapje doen of lunchen en kunnen die uren desnoods in de avond gemaakt worden. Gewenste taken worden wel afgerond, maar zo kan een medewerker zelf een balans vinden in vrije tijd en werk.

Je kan een medewerker ook aanbieden om 5 om 4 dagen te werken. In week één werkt hij vijf dagen en in week twee 4 dagen én geniet hij van een vrije dag! Het aantal uur komt gemiddeld uit op 36 uur per week. Ook bij VAMOS Support werken een aantal medewerkers 36 of 32 uur. Ja, ook zij krijgen alle werkzaamheden gedaan in een week!

Probeer je niet te veel te focussen op het aantal uren dat je ooit hebt vastgesteld in het functieprofiel, maar richt je op het gedane werk. Als jouw medewerker lekker in zijn vel zit, is diegene productiever dan verwacht. Door middel van duidelijke verwachtingen, werkplanningen en blokken zorg je ervoor dat de medewerker een goede focus heeft.

Aan de slag met
passende arbeidsvoorwaarden?
Laten we kennismaken!

Herken jij jezelf in deze situatie? VAMOS Support schiet te hulp bij het voeren van arbeidsvoorwaardengesprekken en het creëren van productieve en bevlogen medewerkers! Plan direct een kennismakingsgesprek in.

Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anderen lazen ook